Kardiolog otkrio koju namirnicu ne smete jesti ni za živu glavu: Razara srce kao od šale, opasna je kao sam đavo
Srce, Foto: Profimedia

obratite pažnju

Kardiolog otkrio koju namirnicu ne smete jesti ni za živu glavu: Razara srce kao od šale, opasna je kao sam đavo

Postoji namirnica koja se smatra zdravom, a zapravo to nije, tvrdi kardiolog Melisa Trejsi

Objavljeno:

Verovatno već znate koje namirnice ne treba doručkovati ako želite zdravo srce. To su između ostalih, slanina i pekarski proizvodi. Međutim, postoji namirnica koja se smatra zdravom, a zapravo to nije, tvrdi kardiolog Melisa Trejsi.

Izbegavajte granolu

"Nikad ne jedem granolu s nemasnim jogurtom. Granola može biti zdrava, ali može biti i krcata masnoćama i šećerima. Isto važi i za jogurt, čak i onaj na kojem je navedeno da ima malo ili nimalo masti. Opcije jogurta s niskim procentom masnoće i jogurta bez masnoće imaju više ugljenih hidrata koji se mogu pretvoriti u masti, kao i druge nezdrave dodatke," objašnjava doktorka.

Granola, Ovsena kaša, Ovsene pahuljice
foto: Printscreen YouTube/Purely Elizabeth

Doručak zasladite voćem

Ovo je važno jer naučna istraživanja pokazuju da je ishrana s velikom količinom dodanih šećera povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Kako biste bili sigurni da je vaša kombinacija jogurta i granole zdrava za srce, doktorka kaže da je važno pročitati popis sastojaka i oznaku nutritivne vrednosti ali i odabrati proizvode bez dodanog šećera. Umesto toga, koristite bobičasto voće kao prirodan način dodavanja slatkoće jelu.

Bobičasto voće, Maline, Borovnice, Voće
foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

Ni žitarice se ne preporučuju

Pahuljice su takođe pune šećera. "Žitarice sa šećerom imaju minimalnu hranljivu vrednost i zapravo mogu povećati nivo holesterola i triglicerida", kaže kardiolog. Kada osoba pojede zašećerene pahuljice za doručak, imaće trenutni skok šećera, a potom i pad njegovog nivoa. "Ova nagla fluktuacija zapravo utiče na nivo insulina i može izložiti osobu povećanom riziku od dijabetesa, gojaznosti i, na kraju, bolesti srca", ističe doktor.

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/najzena/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.